dimecres, 27 de gener del 2010

Butlletí de la Plataforma per una Vegueria Pròpia


Des de la Plataforma Vegueria Penedès hem iniciat l'edició d'un butlletí electrònic.
Aquest dimarts, dia 26-01-2010, s'ha fet la primera tramesa del "Butlletí de la Vegueria".

Sense una periodicitat concreta establerta, i en funció de les novetats i esdeveniments, la intenció és que la freqüencia aproximada sigui quinzenal.

Si el voleu rebre, aneu al següent enllaç:
http://www.vegueriapenedes.cat
apartat
"SUBSCRIU-TE si vols rebre les nostres NOTÍCIES fresques"

El butlletí:


Publicació electrònica de la Plataforma per una Vegueria Pròpia



EL PARLAMENT APROVA L’ÀMBIT DE PLANIFICACIÓ PENEDÈS

El Parlament de Catalunya va aprovar per unanimitat el passat 16 de desembre de 2009 la tramitació del projecte de Llei perquè el Penedès sigui el vuitè àmbit de planificació de Catalunya.

És una fita històrica després de cinc anys de reivindicació d’una vegueria pel Penedès: disposar de l’àmbit és una condició indispensable per arribar-hi ja que, en la lògica de l’ordenació territorial de Catalunya, les futures vegueries haurien de coincidir amb els àmbits de planificació, tal com ha passat fins ara.

 

 Llegir-ne més...

 Membres de la Plataforma per una
Vegueria Pròpia al Parlament de
Catalunya moments abans de la votació.

 

LA PVP PRESENTA AL•LEGACIONS A L’AVANTPROJECTE DE LA LLEI DE VEGUERIES:

El 30 de desembre de 2009 i dins el termini establert, la PVP va adreçar al Conseller de Governació, Jordi Ausàs,  les seves al•legacions a l’Avantprojecte de la Llei de Vegueries,  que concretava en un únic punt:

Cal seguir endavant el tràmit de l’avantprojecte de llei de l’ordenació veguerial de Catalunya, amb la inclusió -tant en l’articulat com en el seu Annex- de la Vegueria del Penedès en tant que vuitena vegueria integrada pels territoris compresos en la Proposició de Llei del reconeixement del Penedès com a àrea funcional de planificació.

 

Llegir-ne més...

   
LA PVP A INTERNET:


http://www.vegueriapenedes.cat
http://vegueriapenedes.blogspot.com
  http://vegueries.blogspot.com


Plataforma per una Vegueria Pròpia, c/ de l'Escorxador, 19-21, 08720 Vilafranca del Penedès

La Plataforma per una Vegueria Pròpia és una entitat sense ànim de lucre inscrita amb el núm. 30778/B (data 12/07/2005) a la Secció 1ª del Registre de Barcelona (Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya)

dissabte, 16 de gener del 2010

EL SR. JORDI AUSÀS I EL PENEDÈS, 16-01-2010


Hble conseller de Governació

M’he quedat glaçat i indignat, després de llegir l’entrevista publicada el dissabte 16 de gener, en què manifesteu que la llei de vegueries només han tingut 8 al·legacions, per part d’institucions públiques, i no feu esment de l’al·legació presentada des del Penedès, per la Plataforma per una Vegueria Pròpia, com expressió i veu dels 63 ajuntaments, els 4 consells comarcals, totes les organitzacions empresarials, les entitats i milers de ciutadans a nivell individual.

¿No creieu que un territori on el 90% del mig milió d’habitants representats pels partits, reclama el dret a tenir el reconeixement de la Vegueria, no es mereix la vostra consideració? ¿No us sembla  que hauríeu de fer tots els esforços per superar les actuals traves burocràtiques i bloquejos partidistes?

Tot ho justifiqueu amb aquella resposta tan coneguda: al govern hi ha consens amb 7;  però us oblideu que al Parlament hi ha una majoria qualificada a favor que s’hi inclogui la Vegueria del Penedès.

No voldríem creure que la nostra al·legació presentada el 31.12.2009, dins dels terminis, s’hagi traspaperat i encara menys que es tracta d’un oblit conscient. Tot i això, i amb tot el respecte, us adreço aquesta carta, tant de bo més eficaç que un bon sarronet de “cues de pansa”.

Atentament:

 

Fèlix Simon

El Penedès, 1601.2010

dimecres, 13 de gener del 2010

Carta al Sr. Joan Puigcercós, 08-01-2010

Al Sr. Joan Puigcercós
President d’Esquerra Republicana de Catalunya
Barcelona

Benvolgut:

Hem anat seguint el vaivé d’opinions sobre l’avantprojecte de la Llei de Vegueries i ens adonem que estem en un moment crucial per a la Vegueria Penedès; que Esquerra, més enllà d’eventualitats que no depenen directament d’ella, hi té un paper decisiu.

Permeti’ns, per tant, que ens adrecem a Vè. amb la mateixa franquesa i respecte amb què ho fa amb els catalans als quals espera presidir. Estem segurs que comprendrà l’actitud de fons que ens guia.

D’entrada, volem mostrar el nostre reconeixement al caràcter identitari que el partit d’ERC dóna a la creació de les vegueries, entre les quals inclou la del Penedès. Ja el 1995, en la nova ordenació territorial de Catalunya, es mostrà en favor de l’Àmbit Penedès, tot i que no es va poder aconseguir. ERC, com aquesta Plataforma, sempre hem vinculat Àmbit i Vegueria. Vè. ha donat provés fefaents del seu suport personal i amb Vè. afegim els srs. Joan Ridao i Carod Rovira, i d’altres elements significatius del partit. Afegim-hi l’adhesió a les mocions municipals en pro de la Vegueria i l’Àmbit; els militants de base fent-los arribar llur inquietud; els contactes personals i declaracions a Sant Sadurní d’Anoia, l’any 2006; a Calafell el 2008 en ocasió de l’11 de setembre; l’entrevista en el temps de la seva Conselleria de Governació; l’empenta personal donada al tema de l’Àmbit; els acords parlamentaris de 2006 i 2007 a la Comissió de Política territorial del Parlament; la declaració de l’Executiva, el 2008; el darrer acord del Ple del Parlament per a la creació de l’Àmbit... i de nou l’Executiva de fa menys d’un mes a favor de la vegueria Penedès.

Ara només caldria superar una darrera prova, però és el cas que ERC es troba en un atzucac, a causa de l’encallament en 7 vegueries, per part del govern, de l’avantprojecte de llei veguerial.

Tanmateix, com dèiem en la carta adreçada al Conseller Ausàs, “Entenem, que ara ja no us és possible afirmar que al Govern hi ha consens en 7 vegueries després de l’acord del Ple del Parlament, (Creació de l’Àmbit Penedès 16/12/09) així com el de l’executiva d’ERC (en favor de la Vegueria) del 21/12/09. Aquestes realitats tan concretes, trenquen el suposat consens.

Permeti’ns afegir que l’ajornament de l’aprovació d’una vuitena vegueria per a una propera legislatura trenca, a més, amb la línia interna favorable que ERC ha mostrat fins ara. Li n’exposem les raons:
- Deixa el Penedès, i el seu àmbit en gestació, pendent de circumstàncies molt aleatòries, mentre les vegueries, si s’establien, guanyarien temps i comptarien amb un marc geogràfic i jurídic real. Què serà, per altra banda, la propera legislatura?
- Com Vè. sap, i així ho hem exposat en les al•legacions presentades a l’avantprojecte de llei, els articles 4 i 5 fan pràcticament impossible la creació de noves vegueries puix les deixa pendents del consentiment, per majoria absoluta, de les que s’hagin de desprendre de part del seu territori, en el nostre cas, la Vegueria de Barcelona, (Alt Penedès i Garraf); la Vegueria del Camp de Tarragona (Baix Penedès) i la Vegueria Central (Anoia). Una simple mirada a la previsible composició política d’aquestes vegueries, fa molt dubtosa qualsevol resolució favorable.

Deixi’ns dir-li, doncs, que ERC, fidel a la seva línia política, hauria de donar una nota de clar reconeixement de la composició territorial del país. ERC ens reconeix com un territori definit, que no vol ser la suma de tres perifèries, sinó una nova centralitat, en una Catalunya multipolar; que vol esdevenir subjecte polític i no l'objecte polític resultat d’un esquarterament. Al marge d’altres legítimes reivindicacions, és l’únic territori que hi ha mostrat voluntat plena, (ajuntaments i Consells Comarcals); sense disputes sectorials ni de capitalitat i amb la població més mentalitzada sobre el tema, desprès de més de cinc anys de feina de la Plataforma.

Malauradament, l’atzucac en què es troba ERC, la fa aparèixer com qui trenca amb el consens intern en favor de la Vegueria. La pertinença al govern la divideix. Pel respecte que ens mereix ERC, ens doldria que adoptés una posició que la mostrés com a sotmesa a criteris externs –prou coneguts- a la línia del partit, desavinents amb el sentit de la campanya que actualment està duent a terme; que exposés Catalunya a ser un país que no té en compte la seva fesomia interna. Voldríem que ERC fos la primera a defensar-la, com ho fa amb la identitat nacional, que no és un idea abstracta, sinó que parteix de l’estructuració coherent dels seus territoris.

No sabem com es desenvoluparà la gestió de l’avantprojecte de llei sobre les vegueries, però al Penedès, com arreu del país, es demana als partits que se sigui conseqüent. En aquest cas, voldríem que ERC defensés amb claredat el Penedès i no el sotmetés a una incertesa tan perillosa, i negativa ja des d’ara; que l’inclogués en l’annex de la Llei que actualment preveu la creació de set vegueries. Cal modificar, ara, aquest annex per afegir-hi la vuitena, abans no l’aprovi el Consell de Govern.

Creiem que aquesta actitud seria positiva per a ERC: per als seus militants, per als electors, i per a la població en general que, d’una manera o altra, havent seguit la campanya, veu ERC com a referent i n’espera una visió precisa i clara de partit i de país.


Atentament:
Josep Faura i Pujol
President de la Plataforma per una Vegueria Pròpia

dissabte, 9 de gener del 2010

Notícia / Entrevista Penedès TV 07-01-2010

Accediu a la notícia clickant aquí
O visualitzeu-la directament:

Anotacions al debat de la Llei de Vegueries

Del debat sobre les Vegueries, aparegut a la premsa, se’n podrien destacar aquests elements:

. Els alcaldes de Tarragona, Lleida i Sabadell (PSC) hi són reticents. A Tarragona, posats a acceptar-les, es discuteixen la capitalitat amb Reus i el mateix nom de “Camp de Tarragona”. Antoni Fogué, (PSC) president de la Diputació de Barcelona, no ha desmentit la seva actitud clarament contrària. Miquel Iceta, portaveu del PSC, no accepta la reclamació de la Vall d’Aran de mantenir el seu estatut propi, al marge de les vegueries.

. A Vic, CiU, acceptant les Comarques Centrals, demana la capitalitat compartida amb Igualada i Manresa. Però a l’Osona, els partits posen en dubte les mateixa constitució de Comarques Centrals i formulen alternatives, com ara la vegueria Vic-Ripoll i d’altres...

. Pel que fa al Penedès, el PSC s’hi nega en rodó. Joan Herrera, d’ICV, fuig d’estudi: «Nosaltres creiem que s’ha de recollir la realitat del Penedès, però, a la vegada, no pot ser que perquè hi hagi un debat sobre el Penedès s’aparqui la resta”.

Tot plegat em porta a fer aquestes reflexions, que ofereixo a la discussió:

- El projecte, controlat pel PSC, mostra un cop més una tossuda aversió acceptar i a definir les identitats territorials: Penedès, Vall d’Aran, Comarques Centrals...
- Fa pena que a Tarragona ciutat es recullin signatures per a reclamar la titularitat de la Vegueria, i no com a “Camp de Tarragona”. A la PVP se’ns acusava d’”identitaris” per identificar-nos amb els interessos de tot un territori...
- Per què entre poblacions tan pròximes, i a la vista de tot el muntatge de la Unió Europea, no es pot repartir entre diverses poblacions la capitalitat d’una simple vegueria?
- El fons de la qüestió, que s’esquiva, és la centralitat de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (4.500.000 habitants) i el domini que hi exerceix el PSC, en la seva diputació i en les altres. Càrrecs, poder, influència...
- Al Penedès, aquesta disputa ens arrenglera injustament amb els interessos particulars de partit. Fa cinc anys que hi som, hem obert el debat i som l’únic territori que s’hi ha definit clarament tot atenent als mateixos principis del projecte de llei...
- Es parla ben poc d’una administració més propera al ciutadà, més democràtica, d’elecció directa, més flexible, més barata...
- L’Avantprojecte pràcticament bloqueja la creació de noves vegueries perquè, com manifesta la PVP en les al•legacions presentades, “es dóna com a necessari que els consells de vegueria cedents de municipis i comarques hagin d’aprovar, per majoria absoluta dels seus membres, aquesta nova creació.”
- Qui ho entén que ERC digui, des del govern, que es podran fer noves vegueries, però per a “després”. I, des del partit, que s’està per la Vegueria Penedès...

Catalunya, amb no certa il•lusió, va incorporar a l’Estatut la reinstauració de les vegueries. Ara estan al Constitucional a compte dels enemics de fora, però des de dins, ben poc païdes pel partit lligat al poder centralista i pels que li fan costat perquè són poder...

Es superarà la prova? Hi haurà una resposta madura a partir i a favor de les identitats territorials? És un problema que torna sempre, mai plantejat des de baix i a prou distància de Barcelona. Caldria instaurar, de bon grat, una nova tradició puix en bona part les dificultats vénen d’aquí.

Josep Faura
(article publicat a l'Extra núm. 332, 05-01-2010)

dijous, 7 de gener del 2010

CARTA OBERTA A L'HBLE. CONSELLER DE GOVERNACIÓ, JORDI AUSÀS I COLL, 04-01-2009

Benvolgut Conseller,

Aquest matí he participat, com a portaveu de la PVP, en el debat del matí de Catalunya Ràdio; m’havien dit que també hi seríeu, però no ha estat així. Per això us adreço aquesta reflexió a través del correu electrònic. D’haver-se produït la trobada, us l’hauria feta personalment.

Estem seguint dia a dia, instant a instant, totes les notícies que tenen referència a l’avantprojecte de llei de l’ordenació veguerial de Catalunya, i, francament estem molt preocupats. El passat 31 de desembre, el nostre president, va fer entrega al Consell Comarcal de l’Alt Penedès, del document d’al•legacions, on plantegem la urgència de poder atendre la demanda del territori, que com ja sabeu es majoritària, pel que fa al nombre d’ajuntaments, consells comarcals, organitzacions empresarials, entitats i ciutadans en general. Us hem de dir per tant, que l’expectatives creades des de fan temps, lligades a l’expectació present, no ens permeten deixar el tema de la Vegueria per més endavant.

Per les entrevistes que hem mantingut i les vegades que us hem saludat, ens semblava que tot ens era prou favorable. Però ara, no ho entenem: ni les presses, ni que es concretin en 7 el nombre de Vegueries i que es deixi el Penedès sense opcions. Creiem que tenim dret que ens escolteu. És per això que en llegir reiteradament que esteu en contacte amb el territori, us diem que si us referiu al Penedès, n’estem ben desitjosos.

Us demanem formalment, tornar a parlar sobre la nostra petició, la nostra realitat i les nostres expectatives. Nosaltres treballem perquè el Penedès disposi d’un instrument polític que permeti impulsar valors de sostenibilitat, eficiència econòmica i equitat social. Un instrument, la Vegueria, que pel pes específic d’un govern més proper als ciutadans estimuli la creació d’una nova cultura del territori. Com deia jo mateix aquest matí que: “comptat i debatut, signifiqui una millor qualitat de vida per a tothom”.

Per això, perquè ens guia l’interès general, estem disposats a fer tots els esforços, des de totes les instàncies al nostre abast. per superar les actuals traves burocràtiques i bloquejos partidistes i entenem que cal que el tema es contempli, ara, abans d’aprovar l’avantprojecte de Llei per part del Consell de Govern; i no deixar-ho per més endavant.

Com sabreu, ara ens sentim, si cal, encara més legitimats per a fer-vos aquesta proposta, després que el passat 16 de desembre al Ple del Parlament, vàrem aconseguir per unanimitat, que continuï endavant la tramitació del reconeixement del Penedès i la creació de l’Àmbit Funcional de Planificació Territorial.

A l’entrevista que us sol•licitem urgentment, hi podem venir una representació de la PVP, o estar acompanyats d’alguns alcaldes de les comarques penedesenques. I també, si ho preferiu, pels presidents de les organitzacions empresarials penedesenques, etc.

Entenem, que ara ja no us és possible afirmar que al Govern hi ha consens en 7 vegueries després de l’acord del Ple del Parlament, així com el de l’executiva d’ERC del 21 de desembre del 2009. Aquestes realitats tan concretes, trenquen el suposat consens. És per això que gosem demanar-vos un acte de generositat personal, com també de realisme, en tant que conseller de Governació i Administracions Públiques.

Quedem a l’espera de la vostra convocatòria, abans que no sigui massa tard. Ara és un bon moment per demostrar que hi ha capacitat de corregir els errors del passat i d’encertar les decisions del futur, sense més demores.
Cordialment,

Fèlix Simon
Plataforma per una Vegueria Pròpia.
www.vegueriapenedes.cat


El Penedès, 4 de gener del 2010

dissabte, 2 de gener del 2010

AL.LEGACIONS A L’AVANTPROJECTE DE LLEI DE L’ORGANITZACIÓ VEGUERIAL DE CATALUNYA (comunicat 141, 31-12-2009)

Davant la publicació al número 5525 del DOGC del 14.12.2009 de l’edicte d’informació pública de l’Avantprojecte de llei de l’organització veguerial de Catalunya, i en el termini que especifica l’edicte de publicació,

aquesta Plataforma manifesta:

PRIMERA: Que consta a aquest Departament la voluntat reiteradament expressada pels governs locals actuals de les quatre comarques penedesenques (Alt i Baix Penedès, Garraf i Anoia), de formar part, en una propera organització territorial de Catalunya, de la Vegueria del Penedès, de la qual cosa els plens municipals de 63 dels 73 municipis possibles i els 4 Consells Comarcals implicats en van fer aprovació en llurs plenaris, i tramesa de l’acta del mateix al Departament.

SEGONA: Que, ja d’entrada, aquestes manifestacions del territori superen amb molt els requisits previstos en l’articulat de l’avantprojecte quant a la modificació i creació de territoris veguerials, concretament els previstos en els articles 4 i 6 de l’avantprojecte.

TERCERA: Que el procés per a la creació d’una nova Vegueria, contingut a l’art. 6 i remissió al 4, fa molt difícil, per no dir impossible, la ulterior creació d’una vuitena vegueria, ja que es dóna com a necessari que els consells de vegueria cedents de municipis i comarques hagin d’aprovar, per majoria absoluta dels seus membres, aquesta nova creació.

QUARTA: Que els territoris concernits, a través dels seus representants legals i democràtics en llurs òrgans de govern local, han manifestat el rebuig a pertànyer a altres vegueries que no siguin la Penedès. Així, l’Anoia s’ha posicionat clarament contra la seva inclusió en la Vegueria Central; el Garraf i l’Alt Penedès, contra la seva pertinença a la Vegueria de Barcelona; i el Baix Penedès a la seva inclusió a la Vegueria del Camp de Tarragona, i absolutament a favor de no restar separat de l’Alt Penedès i el Garraf,fruit de la divisió provincial de 1.833.

CINQUENA: Que el Pacte d’Entesa, que pilota la obra de govern, no especifica el nombre de Vegueries a crear com a conseqüència de l’organització territorial. Que aquest Departament públicament i privadament ha manifestat que la futura Llei de Vegueries no especificaria ni el nombre ni quines es crearien i que això es deixava per a un ulterior consens polític.

SISENA: Que aquesta ha de ser una Llei fruit del consens polític i territorial, pel fet de ser una Llei de País. Quant al territori, ja s’ha dit que no se’ns respecta, ans al contrari, la voluntat. Quant a l’arc polític actual, ERC, CIU, PP i Ciutadans estan per 8 vegueries. ERC, en particular, així ho ha aprovat en la darrera executiva. Quant a la resta, així ho han expressat en la sessió plenària del Parlament de Catalunya de data 16-12-2009 en aprovar l’inici del tràmit de la Proposició de Llei sobre l’Àmbit Funcional del Penedès. En aquest Ple del Parlament, ni ICV ni PSC es van oposar, a la creació de l’àmbit, embrió necessari i entitat de règim subsidiari de la futura Vegueria. Per tant, el consens més ampli és per a la vuitena vegueria, la del Penedès.


ATESOS ELS ANTECEDENTS ES PRESENTEN ELS SEGÜENTS SUGGERIMENTS:

PRIMER: Cal seguir endavant el tràmit de l’avantprojecte de llei de l’ordenació veguerial de Catalunya, amb la inclusió -tant en l’articulat com en el seu Annex- de la Vegueria del Penedès en tant que vuitena vegueria integrada pels territoris compresos en la Proposició de Llei del reconeixement del Penedès com a àrea funcional de planificació.


HBLE. CONSELLER DE GOVERNACIÓ, JORDI AUSÀS I COLL
DEPARTAMENT DE GOVERNACIÓ I ADMINISTRACIONS PÚBLIQUES.
GENERALITAT DE CATALUNYA